Opskrifter
Nedenfor kan du finde opskrifter på lækre retter med tomater. De første 3 opskrifter har Pedersen udviklet sammen med nogle ad de dygtigste kokke. De efterfølgende opskrifter er udviklet af en række mad-bloggere, som vi også samarbejder med. Rigtig go’ fornøjelse.
Tomatsalsa
Ingredienser
- 200 g røde cherrytomater
- 200 g gule cherrytomater
- Lidt salt og sukker
- 2 kviste frisk timian
- 1 spsk. æbleeddike
- 1 tsk. sukker
- ½ tsk. salt
- 1 skalotteløg
- Lidt olie til sautering
- Salt og peber
Foccaciabrød med tørrede tomater
Ingredienser
- 6 dl kold vand
- 20 g gær
- 200 g økologisk vinterhvede eller ølandshvede
- 400 g økologisk hvedemel
- 15 g salt
- 100 g tørrede tomater (se opskrift ved Tomatsalsa)
- 1 kvist frisk rosmarin
- Lidt olivenolie
- Lidt flagesalt
Ingredienser
- 500 g gule cherrytomater
- ½ bdt. frisk basilikum
- ½ dl olivenolie
- 4 spsk. balsamico
- 2 spsk. honning
- Salt og peber
Kulmule med tomatkompot, bagt fennikel og oliven (opskrift og foto udviklet af rigeligtsmør.dk)
Ingredienser
- 300 g kulmulefilet uden skind
- ½ løg
- 1 fed hvidløg
- 300 g røde cherrytomater
- 1 fennikel
- 0,5 dl hvidvin
- En håndfuld udstenede oliven (gerne kalamata)
- Olivenolie
Snit løg og hvidløg fint og sæt dem til side.
Skær tomaterne ud i kvarte og sæt dem til side.
Skær toppen af fenniklen og skær den ud i 6-8 både. Kom bådene op i et ildfast fad, vend dem sammen med et stænk olivenolie, salt og peber. Hæld hvidvin ved og bag fennikelbådene i 30-45 min. ved 200 grader.
Varm en gryde op og sauter løg og hvidløg i et skvæt olivenolie ved middel varme. Løgene må ikke tage farve.
Når løgene begynder at blive blanke, tilsættes de kvarte tomater. Lad nu tomaterne stå og snurre ved lav til middel varme i en halv times tid. Rør gerne et par gange undervejs.
Når tomatkompotten er ved at være kogt godt sammen, hakkes de udstenede oliven groft og tilsættes kompotten. Giv også gerne kompotten et godt stænk olivenolie.
Smag kompotten til med salt og peber (og evt. sukker, hvis nødvendigt).
Når tomatkompot og fennikel er ved at være færdige, varmes en pande godt op til fisken.
Vend den side af fisken, hvor skindet har siddet, i mel og steg fisken i et godt skvæt olivenolie. Kom også en klat smør på panden, når du har lagt fisken på. Steg kun fisken på siden med mel og hæld løbende fedtstof over fisken.
Anret de bagte fennikelbåde på en tallerken, kom en god skefuld tomatkompot over og læg til sidst fisken oven på. Husk at krydr fisken med lidt saltflager og spis gerne et stykke friskbagt focaccia til.
Sommersalat med tomater og bær (opskrift og foto udviklet af @juliekarla)
Ingredienser
- 250 g røde og gule cherrytomater
- 50 g blåbær
- 100 g hindbær
- 50 g blød gedeost
- 75 g friske spinatblade
- 1 stor håndfuld frisk mynte
- 2 spsk. olivenolie
- 1 spsk. æblecidereddike
- 1 tsk. akaciehonning
- 1 tsk. revet citronskal
- friskkværnet peber
Rejesalat med tomater og spicy citrondressing (opskrift og foto udviklet af @juliekarla)
Ingredienser
- 250 g røde og gule cherrytomater
- 1 stk. rød snackpeber
- 170 g rejer
- 3 store spsk. grofthakket frisk basilikum
- 2 tsk. æblecidereddike
- 2 spsk. god olivenolie
- Friskkværnet peber
- Salt
- 100 g creme fraiche
- 2 tsk. fintrevet citronskal
- Cayennepeber efter smag, men nok til, at dressingen får lidt bid
Tomatpesto med solmodne friske tomater (opskrift og foto udviklet af @mariavestergaard)
Ingredienser
- 20 røde cherrytomater
- ½ lille løg
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk. olivenolie
- 10 basilikumblade
- 15 g pinjekerner
- 1 spsk. sort balsamicomeddike
- 1 tsk. honning
- 2 spsk. friskrevet parmesan
- Salt
Skær tomaterne i halve og hak løg og hvidløg.
Steg det hele på en pande med olie, til tomaterne er svundet helt ind.
Tilsæt basilikumblande og pinjekerner og steg i yderligere 1-2 min.
Tilsæt balsamicoeddike og lad tomatblandingen køle helt ned.
Tomatpesto af gule tomater (opskrift og foto udviklet af @Evas Køkken)
Ingredienser
- 100 g langtidsbagte gule cherrytomater (se opskrift for langtidsbagte tomater nedenfor)
- 4 stilke basilikum
- 30 g god peccorino eller parmesanost
- 30 g pinjekerner
- god koldpresset olivenolie
Rist pinjekernerne på en tør pande, lad dem afkøle.
Blend de langtidsbagte tomater med ost, pinjekerner og basilikum, til massen er homogen, men den må gerne være grov.
Smag evt. til med salt (måske behøver du ikke tilsætte salt, da osten er ret salt).
Opbevar pestoen på køl i tætsluttende glas og overhæld den med olivenolie. Olien forsegler, så pestoen kan holde sig i 7-14 dage.
Langtidsbagte tomater (opskrift og foto udviklet af @Evas Køkken)
Ingredienser
- røde cherrytomater
- Rød balsamico (gerne en tyk, lagret balsamico)
- Olivenolie
- Sukker, salt og peber
Skyl og halver tomaterne.
Læg dem med skæresiden opad på en bradepande og strint dem med en god, rød balsamico samt olivenolie.
Bag tomaterne ved 115 grader varmluft i ca. to timer eller indtil tomaterne har smidt væsken og ligner soltørrede tomater. I den første time de er i ovnen, skal du åbne ovnlågen nogle gange, så fugt/damp kan slippe ud.